søndag den 6. september 2009

Opskrift på overlevelsesmad

Nu jeg er i gang med opskrifter og hjemmeproduktion vil jeg også dele min opskrift på loganbrød.

Når jeg er til adventure races eller en længere vil jeg gerne have noget ordenligt i maven, men det skal selvfølgelig heller ikke være alt for tungt. Desuden må det gerne være meget praktisk at have med i tasken. Jeg har modificeret opskriften på logan-brød og har med succes haft mit hjemmebag med. Jeg har dem klar i sidelommen, så jeg kan tage en bid i ny og næ.

Logan-brød plejer at være meget hårde og tunge, men ved at bruge lidt mere tørret frugt bliver de spiselige og glider nemmere ned. Loganbrød er godt at have med, da det indeholder mange kalorier. Det er også godt som nødproviant og på længere ture, da det har en lang holdbarhed.

Her er den opskrift jeg bruger:

500 g grahamsmel
300 g almindeligt hvedemel
120 g rismel (der stod soyamel i opskriften men det havde jeg ikke)
130 g kokosmel
200 g rugmel
2 tsk salt
Tørret frugt og nødder (fx hakkede abrikoser, figen, dadler, tranebær,nødder, mandler, rosiner. Chokolade skulle også kunne bruges)
Et par håndfulde müsli

Alt ovenstående blandes, og følgende varmes sammen og røres i:
150 g margarine100 g honning125 g druesukker5 dl mælk (evt. lidt mere)

Dejen røres godt sammen og bredes ud i et ca. 2 cm tykt lag på ensmurt bradepande.Brødet skæres i passende stykker, inden det bages (det er næsten umuligt bagefter).Brødet bages i en time ved 180 grader.

HUSK at tørre brødet godt (helst flere dage) inden det pakkes i poser da det ellers kan mugne. Jeg opbevarer i mit i brødpose af stof efter en uge eller to kan det dog godt kommes i en plastpose.

Historien bag navnet:
Loganbrød har sit navn fra en bestigning af det nordamerikanske bjerg "Mount Logan", hvorfra det blev opfundet som proviant. Det var der en nordmand, der opdagede, og han importerede ideen til Norge.

6 kommentarer:

 1. Det hedder altså Lembas Brød...
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Middle-earth_food_and_drink#Lembas

  ;)

  SvarSlet
 2. Ja se bare hvor lidt jeg kender til LOTR! Men det må du gerne kalde dem - de er nemlig rigtig gode at have med når man skal på eventyr

  SvarSlet
 3. hvor langtid kan det så holde, når man har tørret det? bare sådan ca. ;-)

  SvarSlet
 4. Tjae godt spørgsmål - de bliver mere tørre med tiden, så på et tidspunkt synes jeg de bliver for hårde!! Men der har de også ligget i et par måneder :)
  Jeg har skrevet de skal ligge 1-2 uger inden de kommer i plastikposer. Sidste gang gik der vist kun 4-5 dage og de holder sig fint.

  SvarSlet
 5. og hvor meget tørretfrugt kommer du i? og et par håndfulde musli er det 2 eller?

  SvarSlet
 6. Hmm ca. 3 håndfulde frugt/nødder og 2 müsli. Det behøver ikke være så nøjagtigt, så du kan tilpasse mængden af tørret frugt alt efter hvor godt du kan lide det.

  SvarSlet