tirsdag den 25. august 2009

Multisportskursus i Blekinge

I weekenden var jeg med WATøserne & venner på DGI-kursus i multisport ved FarOut's kursusted i Bleking. Det blev en weekend, hvor vi fik prøvet mange forskellige discipliner af så nu er vi klar på at sejre til endnu flere adventure races. Nedenstående er min beretning fra turen, skrevet til WATeam's website.

Kurset startede lige hårdt på fra vi ankom. 1. lektion bestod i hvorledes løg og tomater snittes korrekt! Jeps fredag aften da vi ankom skulle, der tilberedes mad. Det var ikke lige sådan når man har en kursusleder, der er garvet kok, til at kigge med. En af udfordringerne var at få snittet grøntsagerne korrekt. Jeg tror jeg endte med at bestå selvom det voldte mig nogle problemer at få vendt tomaten korrekt. Pyha sikke en hårdt start!
Næste udfordring var natorientering. På med løbetøj og lygter - der er pænt mørkt og meget tæt krat i de svenske skove. Det var en spændende oplevelse og lidt overraskende for de fleste, hvor anderledes det er at orientere i mørket. Alle fandt dog posterne - og hjem igen! Sidste stræk var dog interessant da det gik gennem meget tæt budskads og vådområde, så der var vist ingen tørre sokker da vi var slut. Ret hurtigt kom det frem hvorfor Sheena nogle gange har problemer med orienteringen - hendes kompas peger fuldstændig modsat mit! Ja, hvad det er nord på andres er syd på hendes. Hmm mon det så viser korrekt syd for ækvator?

Det blev hurtigt sent inden vi kom i teltene, så tilsvarende varede det også lidt før end alle var samlet til den overdådige morgenbuffé. Der var ingen tvivl om, at vi havde en kok til at stå for madindkøb. Uhmmm! Herefter var det afsted i havkajakker. Ja altså ikke at det gik særlig hurtigt - der skulle selvfølgelig lige være tid til tøsefnidder og et gruppefoto nu den pink vest var på tur.

Turen i havkajak gik ud til en lille bitte ø. På vejen derud fik vi kyndig undervisning i navigation bl.a omkring kompaskurser. På øen indtog vi endnu et overdådigt måltid - der var sågar kaviar! Ja altså svensk kaviar på tube :P På hjemturen stod den på redningsøvelser. Først den almindelige t-redning. Uff der blev lige hvinet lidt den første gang man skulle i det kolde vand trods våddragten. Derefter gik det derudaf, hvor folk på skift ploppede i for at blive reddet op. Det blev også til h-redning, selvredning og 3-mands redninger.

Pludselig hørte vi titelmelodien fra Titanic og hørte Alice's røst synge om hjælp! Hendes kajak var en synkende skude, hvor hele bagenden nu stod under vand. Vores instruktør, Jakob, var straks på pletten...men ikke for at komme til undsætning - næ nej det var for at tage billeder og komme med sjove kommentarer ala: "Hva' så Solvej - nu er det godt du har en ponton i numsen". Jeg ved ikke hvordan han kom på navnet Solvej men prøv at smag lidt på det - kunne det ikke meget vel gå som Alice's nye øgenavn?

Næste indslag var Sheena, der jo er tidligere mester i heste-gymnastik, som flot viste hvorledes dette kan overføres til kajakken. Hun demonstrede hvorledes man rejser sig i kajakken og sætter sig igen uden at tilte. Vi glæder os til at denne disciplin indgår i et AR!


Tilbage på kursuscenteret blev batterierne ladet op med afslapning i solen. Derefter valgte Hanne en vandretur og nogle af os andre tog afsted på mountainbike. Sikke et anderledes terræn end det danske! Der er masser af tæt krat og nogle steder så meget, at singletrack sporet helt forsvinder - eller måske førte Jakob os på vildspor? Men sjovt var det og det gav sved på panden. Jeg lærte også at det virkelig gør en forskel om man har kliksko på eller ej, samt at man med fordel kan cykle med lange ærmer og bukser i den svenske vilde natur! Det var tydeligt at se hvem der havde været på mtb-tur - det var os med rifter på armen.

Nu skulle man tro at dagen snart var omme -meeen nej! Der blev også tid til at øve øksekast og bueskydning. Så vidt jeg husker blev resultatet af øksekastkonkurrencen: Lea: den eneste pige der kunne sætte øksen i skiven, Lasse: ham der ramte hver gang også selvom han kastede med en hånd, Rolf: den største entusiast og som ramte næsten hver gang, mig: den eneste der kunne få øksen til at lande OVENPÅ skiven!

Herefter blev der tændt op i weberen og der blev bl.a. bagt kartoffelmos og tomater på den. Endnu engang kunne smæske os i et dejligt måltid. Efterfølgende bød Sheena på en kop kogekaffe og Heidi fandt frem til Irish coffee. Med lidt whisky, farin og flødeskum kom kaffen faktisk til at smage ganske godt. Et råd til Sheena er at hun godt må øve sig lidt mere i det med kogekaffe...

Ahh aftenen blev afsluttet med en tur i hot tub'en - et udendørs træbadekar. Der var stjerneklar himmel og dejlig varmt vand så det kunne ikke være bedre. Gennem varme og afslappede tøffede vi en efter en ned i teltene og jeg tror alle faldt i søvn i det sekund de ramte underlaget. Sikke en herlig dag.

Inden turen gik hjemover søndag nåede vi at prøve foss kajak. For vandhundende var det ren spas lige fra kajakkerne blev fundet frem og for andre, som fx. mig, var det stor overvindelse bare at sætte sig i den! Det hele startede med en større udvælgelsesprocess - Jakob præsenterede de forskellige typer af foss kajakker og derefter var det "bare" at vælge. Hmm hvem havde gættet, at der var så mange typer, faconer, farver og størrelser!! Det endte vist med at Jakob, som den gentleman han er, valgte for fleste.

Selvom alle følte de sad meget fastklemt i kajakken og derfor lidt frygtede for om de kunne komme ud når den væltede gik det jo ganske nemt! Vi lærte både at komme ud af kajakkerne, færgeteknik til at komme på tværs af elven og vendinger til at komme ud og ind af eddies. Derefter padlede vi ned af elven først gennem lidt mindre stryg og til sidst til den store "eksamen" hvor der var white water. Uhh det så grumme spændende ud oppe fra broen! Jeg havde fået rigeligt med spænding den dag så jeg meldte mig fluks som fotograf og signalgiver (give tegn til når næste måtte padle gennem fossen). Det blev til mange ture gennem fossen og alle præsterede at få mindst en tur uden at ryge i. De modige viste også de lærte teknikker undervejs så som at gå ind i en eddie, nogle forsøge sig også med 360 graders vendinger eller baglæns padling. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvornår det var bevidst og hvornår det ikke var - men sjovt så det ud. Alle glemte vist også tiden for frokost blev det først til ved 4-tiden. Derefter var det blot at pakke ned og sige tak for et fantastisk kursus!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar