torsdag den 20. oktober 2011

Toppen af Norge

 

En beretning om en forlænget september-weekend i Jotunheimen, Norge.

Det er et dejligt gensyn da vi kører over Valdresflya og ind i Jotunheimen. Solen skinner og vejrmeldingen kunne ikke ønskes bedre. Det er derfor vi, Lars, søster, far, Aslan og jeg, sidder i bilen stuvet fuld af vandreudstyr og friske ben klar til tre dage med det bedste af Norge.

Vi indlogerer os i en lille træhytte i Maurvangen, der oser langt væk af ægte norsk charme. Græs på taget, robuste træmøbler, pejs og små vinduer med udsigt til birketræer og fjelde. En nem aftensmad og derefter til køjs for næste dag skal vi bestige Norges højeste top: Galdhøpiggen, 2469 m.

Galdhøpiggen
Vi starter vores opstigning fra Spiterstulen, men da det ligger på den anden side er nationalparken har vi først knap 2 timers kørsel. Undervejs stopper vi i Lom, hvor vi provianterer med et par store dejlige boller fra det kendte Bakeriet i Lom - så er der kalorier til at klare opturen.


Fra ca. 1100 moh går det ellers bare op, op og op. Først ad små stier, derefter sten og atter sten og til sidst gennem sne og over en bre. Det er uden tvivl hårdt, men belønningen er, at vi har formidabel udsigt over dale, toppe og breer. Vi er godt inde i efteråret heroppe så det er frostgrader inden vi når toppen og der ligger et tyndt lag sne på stenene. På selve toppen har vi ca. -7 grader, skyer og kraftig vind, så alt ekstra tøj er i brug for at holde varmen mens vi spiser madpakken og håber på et hul i skyerne. Det kommer dog ikke, men da vi går nedad kommer vi hurtigt ud af skyerne og har igen fantastisk udsigt. For de uvante (søster og far) er nedturen hård - ikke mindst for knæled men også hovedet. For det kræver hjerneaktivitetet hele tiden at finde en sten at sætte foden på!


Det er fire godt trætte personer og en endnu mere træt hund der vender tilbage til hytten efter en formidabel dag. Rikke brillierer med en lækker chili con carne og derefter er det bare med at finde en seng inden øjnene lukker i.

Bukkelægret
Dagen starter med færgen fra Gjendesheim til Gjendebu, hvor vi undervejs dropper vores bagage ved Memurubu. Derved kan vi nøjes med at bære på dagsrygsække og det er ganske behageligt når turen byder på en næsten lodret opstigning af Bukkelægret. Det giver sved på panden både pga udfordringen men også fordi det er vindstille og solen skinner fra en HELT skyfri himmel. Hvor er det bare skønt!!


Når først Bukkelægret er klaret, går det i jævnt terræn derud af i nogle timer med udsigt ind til gletchere og 2000m toppe. Afslutningen på turen er lidt yo-yo agtig med flere mindre toppen og til slut en spændende nedstigning fordi underlaget er lidt løst og hældningen stejl. Vi indlogerer os på hytten i Memurubu, men må konstatere at maden ikke helt lever op til forventningerne (vi var der også i sommers) - dog er der point for friskfanget ørred fra Gjendesøen!

Besseggen
I dag skal en af Norge's smukkeste (og populære) ruter vandres! Hvor vi i går kun mødte en gruppe på fire personer, er vi i dag ikke alene på noget tidspunkt. En lørdag med solskin lokker mange folk til, men stadig er det en imponerende oplevelse. Det er en lang dagsetape på 7-9 timer inkl pauser. Selve højdepunktet, nemlig Besseggen, er ca 1 time og består af nem klatring op ad en luftig kam. Der er stejlt og langt ned til begge sider, så det kan give lidt sug i maven.

Det er en god oplevelse at kunne give søster og far et indblik i, hvad vi bruger næsten alle vores ferier og hvorfor vi er så begejstrede for de norske fjelde - og det går lige ind! Sidste aften i hytten går snakken allerede om hvornår vi næste gang skal herop og om vi kan tilpasse det så også mor, tante, onkler mv. kan være med!!

1 kommentar:

  1. Jeg vil gerne snart med på en af de ture ;-)

    SvarSlet