fredag den 22. juli 2011

Vandretur i Jotunheimen (dag 6-13)

Fortsættelse af beretning fra vores sommerferie i Jotunheimen

Dag 6
I dag gik vi en af de smukkeste og mest populære ruter i Norge - nemlig Besseggen. Flertallet tager den som en endagstur hvor de sejler ud til Memurubu og går tilbage op ad Besseggen. Da vi ikke skulle retur, gik vi i stedet ruten modsat, som er den vej hvor man har udsigten foran sig men også udfordringen i at skulle klatre nedad. Besseggen er nemlig en luftig bjergkam, hvor man har Gjendesøen langt nede på den ene side og Bessvatn på den anden.


Da vi nåede til selve kammen fik vi os dog en overraskelse da flere af de modgående var rædselsslagne på grund af højdeskræk!! Oh vi blev noget spændte på hvad vi skulle nedad - Lars inkl en ca. 25 kg tung rygsæk (han bar alt fællesgrej for at skåne mit knæ)!! Turen nedover gik nu fint og vi fik et par historier med derfra om mødet med de skrækslagne, der klamrede sig til klipperne eller var opløste af gråd!

Efter kammen var der dog langt til Memurubu....vi gik, gik og gik! Frem kom vi dog og vi valgte at slå lejr ved hytten da det var hvad der syntes mest overskuelige.

Dag 7
Morgenen startede med at vi satte pris på at være ved hytten - det blev både til et varmt bad og en kæmpe morgenbuffet. Så var depoterne igen fyldte og vi begav os afsted imod Bukkelægret. Da der igen var lavhængende skyer valgte vi at gå op gennem dalen frem til Bukkelægret, der er en meget stejl sti. Så stejl at der er opsat kæder at tage fat i.


I dag slap vi for de mange kilo da vi om morgenen sendte den store rygsæk fremad med den lille færge på Gjendesøen. Så da vi kom til Gjendbu stod rygsækken fint på kajen og ventede - i silende regnvejr! Endnu engang slog vi lejr ved en hytte for derved at kunne få rygsæk + diverse andre ting hængt op i tørrerummet.

Dag 8
Vejret i dag blev bare bedre og bedre og til frokost bragede solen i gennem! Pudsigt så hurtigt man glemmer de kedelige regnvejrtimer og bare drømmer sig væk i hvor fantastisk de Norske fjelde er. Turen gik til Norge mest benyttede selvbetjeningshytte Olavsbu.


Det er lidt pebret at betale 290 kr pr person (ikke DNT medlem) for en overnatning, men når man tænker på omkostninger til vedligeholdese og opførelse af hytterne virker prisen mere fair. Olavsbu er ved at blive udbygget og alle materialer bliver fløjet dertil med helikopter! Al proviant man kan købe i hytten skal også enten samme vej eller med snescooter om vinteren. DNT står for et stort antal hytter, så selvom Olavsbu er besøgt og derved giver stor indtjening skal også de mindre besøgte hytter vedligeholdes for pengene. Alt i alt i et rigtig fedt koncept. Selvom man er telter kan man have gavn af hytterne - enten når man som os bliver lidt mere magelige eller i nød hvis fjeldet viser sig fra sin barske side.

Vi havde en enkelt hytteovernatning på Hardangervidda for et par år siden og den åbnede vores øjne for det sociale aspekt der kommer oveni. Når man møder folk på disse kanter er det folk med samme glæde for fjeldet og man kommer hurtigt i snak og kan udveksle erfaringer og sjove historier. Lige noget for sådanne snaksaglige personer som os.
Sådan et ophold fik vi også på Olavsbu :)

Dag 9
I dag strålede solen fra morgen til aften og jubelglade trak vi i shorts og t-shirt. Vi havde en fantastisk dag med smukke udsigter og afslappende pauser i solen. Fremme ved hytten Leirvassbu blev det også til en kold øl i solen i selskab med folk der havde været på toptur i området. 


Vi valgte at forkæle os selv med en 3-retters menu inkl vin. Udsigten var fin, men maden og betjeningen kun nogenlunde og vinen dårlig! Vi havde allerede en underlig fornemmelse da vi kom til hytten (privat ejet) da det så øde og forladt ud. Det ligner et sted hvor der tidligere har været en god charme, men i dag virkede det lidt skræmmende. Det manglede simpelthen noget af den gode kultur vi oplevede på alle andre hytter og kombineret med at priserne lige var skruet en anelse op - ja så er det ikke en hytte vi kan anbefale!
PS. en hel dag i solen uden solcreme det bidder...

Dag 10
Endnu en fin vandredag med godt vejr og flotte udsigter. Vi gik til Spiterstulen som en er familieejet hytte (i dag udbygget til adskillige hytter). Selvom stedet er stort og der er mange mennesker føler man sig varmt budt velkommen og får en personlig og god betjening.


Her serverer de også en 3-retter norsk husmandskost - men med mulighed for opfyldning! Tak skæbne det udnyttede Lars så meget at øjnene næsten trillede ud på de to vi delte bord med!!

Dag 11
Planen var en toptur på Gladhøpiggen, der er Norges højeste top, men da der var jubilæums-uge på Spiterstulen tilbød de spændende guidede ture og endda til den formidable pris på 200 kr!! Aldrig har jeg fået så meget værdi for 200 kr i Norge!! Vi var 4 deltagere på turen og 3 guider. Turen gik op til Store Memburutinden 2364 m inkl bræ-vandring over Djevelbreen.

Ingen af os havde før prøvet bræ-vandring så det var en stor oplevelse og vi fik både hoppet over store sprækker og en hul guiderne fandt under noget sne.


Da vi nærmede os toppen var det skyet og lidt småregn men netop som vi nåede derop begyndte det at klare op! Fantastisk at sidde der og se hvordan det hele åbner op og man kan se bjerge længere og længere væk. Wow!

Turen ned gik selvfølgelig hurtigere end op, men det var nu bestemt ikke let at gå i alle de sten. Et par enkelte små snestykker gjorde turen lidt sjovere når man tog en rutsjetur!

Dag 12
Igen i dag var der en spændende guided tur, men ak benene meldte pas! Vi var begge rigtig godt møre af efter mange dages vandring toppet med gårdsdagens udfordring. Vi besluttede derfor at tage en afslapningsdag, hvor vi kunne hente bilen for så at håbe på at restituere til at kunne klare en toptur dagen efter.

Der er busforbindelse i mellem Spiterstulen og Gjendesheim, hvor bilen stod. Vi fandt dog en venlig norsk dame på parkeringspladsen der kunne give os et lift hele turen inkl stop i Lom så vi kunne smovse på norges mest populære bageri. Mere perfekt kunne det ikke blive!

Da vi kom tilbage måtte vi dog sande at benene var for trætte så det ikke skulle blive til endnu en toptur dagen efter. I stedet pakkede vi tingene og kørte fra fjeldet mætte af gode oplevelser, flotte udsigter og mødet med mange andre spændende fjeldvandrere.


Vi valgte at køre den lange vej rundt om Jotunheimen for at opleve Sognefjellvegen, som byder på udsigter ind til toppe og bræer. Vi fortsatte videre ned imod Fagernes, hvor vi overnattede...i bilen! Vejret må have holdt sig i alle de dage, vi havde godt vejr, for nu at frigive alt det opsparede regn. For det stod ned i stænger og selvom vi fandt et stykke græs til teltet var det en stor sump. Så vupti blev dytten modificeret til en lille dobbeltseng :)


Dag 13
Denne dag gik med resten af hjemturen i gennem det smukke Norge og mod mere og mere fladt land og støre og større afstand op til skyerne! Vemodighed over ferien er slut, men også med gode oplevelser, spændstige muskler og idéer til kommende ture :)

Flere billeder fra ferien kan ses i mit picasa-album

1 kommentar: